BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 30 July 2013

Resepi Biskut Aiskrim Strawberi




> Bahan-Bahan

  • 260 gm butter
  • 120 gm gula icing
  • 320 gm tepung gandum
  • 60 gm tepung jagung
  • 40 gm tepung ubi
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 40 gm serbuk badam
  • Sdkt vanilla essence
  • 2 sudu teh strawberry emulco
  • sedikit pewarna pink/merah
  • 1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
  • Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan

> Cara-Caranya :-

  1. - Pukul butter dan gula sehingga kembang.
  2. - Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. - - Gaul rata sehingga menjadi doh.
  3. - Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
  4. - Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak.
  5. - Biarkan biskut benar2 sejuk, barulah celup dngn coklat cair.
  6. -  Celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
= Hias biskut ikut creativiti anda.

~ A.AnithaSri~

No comments:

Post a Comment